Prijavite se

Visin Stipendija za OCSI Liderstvo 2019-20.

2C0892B3-622E-4E82-B233-A56A1763EC2C (2)
U susret novoj akademskoj godini i osmoj godišnjici rada Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), Fondacija Visin poziva pripadnice/ke crnogorske studentske populacije u inostranstvu (CSI) sa liderskim sposobnostima, strastvenim interesovanjem za pitanja mladih i iskustvom u kreiranju i upravljanju projektima i organizaciji dogadjaja da se prijave za ovogodišnju “Visin Stipendiju za OCSI Liderstvo”.

Visin Fondacija je nastala kao inicijativa alumnija i članova Borda povjerenika, sa dugoročnim ciljem da lansira ultimativni program stipendiranja mladih talenata iz Crne Gore za vodeće svjetske programe visokog obrazovanja. Kratkoročno, vjerujemo da je pružanje podrške razvoju CSI mreže ključni korak ka realizaciji pomenutog cilja, i da će, kroz praktikovanje integeneracijskog povezivanja i mentorstava među CSI, buduće generacije imati osiguranu podršku za svoje ambicije, bez obzira na ekonomske i geopolitičke prilike u Crnoj Gori i na Balkanu.

Stipendija će stimulisati rad Upravnog odbora OCSI, i to kroz proces izbora Izvršnog diretkora/direktorice. Izvršna direktorica/direktor (ID) ima zadatak da unaprijedi uslove za uspostavljanje zajedničkog djelovanja medju novom generacijom crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI), u periodu koji se smatra ključnim za dinamiku CSI populacije i buduću migraciju mladih iz Crne Gore. U okviru svoje uloge, on/a okuplja tim CSI saradnika na lokacijama širom svijeta, sa različitim akademskim profilima i vještinama. Zajedno oni rade na ispunjavanju OCSI agende koja je ID-u povjerena od strane Borda povjerenika.

Stipendija i Fondacija simbolično nose naziv “Visin” po kapetanu Vizinu, moreplovcu rođenom u Prčnju, koji je na poziv Hazbuške Monarhije na brodu Splendido oplovio svijet u periodu između 1852. i 1859., i time bio tek šesti profesionalni moreplovac koji je to učinio posle Magelana. Po povratku sa ekspedicije, kapetan Vizin je stigao u Trst 30. avgusta 1859., pa stoga je i simbolični datum lansiranja stipendije 30. avgust. Ove godine je 160-ta godišnjica završetka ove ekspedicije.

Iznos stipendije od 3,000 EUR se dodjeljuje kandidatu sa najboljom aplikacijom za poziciju Izvršnog direktora/direktorice OCSI, na period od godinu dana, u pet rata kroz akademsku 2018/19. godinu, i to: 30.12.2019., 30.03.2020., 29.06.2020., 30.09.2020. i 30.10.2020, kada počinje mandat novog/e Izvršnog/ne dirkeotra/ice. Stipendijom se želi osigurati da kandidat može da se posveti radu na unapredjenju OCSI misije i vizije kao najvažnijoj sekundarnoj aktivnosti pored svojih univerzitetskih obaveza, u cilju daljeg poboljšanja saradnje i komunikacije među sve brojnijom i različitijom CSI populacijom. Mi snažno vjerujemo da je dalji rad na unapredjenju saradnje medju CSI populacijom od kritičnog značaja, kako za same CSI tako i za budući razvoj matične države.

Profil kandidata:
  • redovan student osnovnih (min 2 god.), master studija, ili doktorskih (max. 2 godina) studija u inostrastvu, ne računajući zemlje regiona (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju)
  • dokazani akademski rezultati (min. srednja ocjena B u ECTS, 3.0 u GPA, i ekvivalentno u drugim sistemima)
  • poželjno iskustvo u radu sa NVO, projektnom menadžementu, istraživanju, omladiskom aktivizmu, veb dizajnu
  • poželjno iskustvo u radu i koordinaciji rada sa većom grupom ljudi u uslovima bez direktnog fizičkog kontakta (virtuelna komunikacija)
  • liderstvo, kreativnost, proaktivnost, tačnost, organizacijske sposobnosti, postavljanje prioriteta i planiranje unaprijed
  • engleski jezik (C1 – Napredni nivo) i još jedan strani jezik

Proces selekcije:

Svi zainteresovani kandidati mogu poslati CV (max. 2 stranice) i motivaciono pismo (max. 500 riječi) na ocsi.omsa@gmail.com do subote 07.09.2019. u ponoć po CET-u. Po prijemu aplikacije, kandidati će dobiti i link za kratak dodatni upitnik koji je neophodno ispuniti najkasnije do nedelje 08.09.2019. u ponoć po CET-u.

Kandidati koji uspješno prodju prvi krug će biti pozvani da dostave propratnu dokumentaciju (akademske transkripte, i sl.), i da se priključe nastavku selekcionog procesa koji ima tri dijela i koji će trajati zaključno sa nedeljom 06.10.2019. Kandidati će biti obaviješteni o finalnoj odluci o stipendiranju u utorak 8. oktobra tekuće godine. Izabrani kandidat preuzima ulogu Izvršnog/ne direktora/ice 1. novembra.

Molimo da poziv proslijedite svim kolegama za koje mislite da bi bili zainteresovani za kandidaturu. Ne oklijevajte da nas kontaktirate ukoliko imate bilo kakva pitanja o OCSI i stipendiji.

Ukoliko ste zainteresovani da kao CSI alumni podržite stipendiranje, ili ukoliko imate dodatnih pitanja, takođe ne okijevajte da nas kontaktirate na ocsi.omsa@gmail.com.

Konačno, svim CSI želimo izuzetno uspješnu akademsku 2019-20 godinu!